Przepis znalazłam gdzieś w sieci. Zmodyfikowałam (jak to często ze mną bywa) i zrobiłyśmy z Nikolką razem:
Składniki:
* 1 opakowanie budyniu waniliowego - bez cukru (w przepisie był budyń śmietankowy)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 5 jajek
* 1 niepełna szklanka cukru (lepiej posypać cukrem pudrem, jeśli będzie mało słodka)
* 1 szklanka mąki
* 0,5 kostki roztopionej margaryny/masła
Przygotowanie:
1) Wbić jajka, dodać cukier, zmiksować.
2) Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem.
3) Połącz łyżką przesiane produkty z masą jajeczną. Na koniec dodaj roztopioną margarynę.
4) Przelej do natłuszczonej i posypanej bułką tartą (lub mąką) formy.
5) Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz 45-50 minut (do suchego patyczka)
Razem z Nikolką wkroiłyśmy do ciasta gorzką czekoladę (3/4 tabliczki), ale następnym razem zdecydowanie użyjemy mleczną. Zamiast wkrawania do środka, można z czekolady zrobić polewę. ;)
Całej babce nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo jeszcze ciepła zniknęła do połowy ;)
Składniki:
* 1 opakowanie budyniu waniliowego - bez cukru (w przepisie był budyń śmietankowy)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 5 jajek
* 1 niepełna szklanka cukru (lepiej posypać cukrem pudrem, jeśli będzie mało słodka)
* 1 szklanka mąki
* 0,5 kostki roztopionej margaryny/masła
Przygotowanie:
1) Wbić jajka, dodać cukier, zmiksować.
2) Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem.
3) Połącz łyżką przesiane produkty z masą jajeczną. Na koniec dodaj roztopioną margarynę.
4) Przelej do natłuszczonej i posypanej bułką tartą (lub mąką) formy.
5) Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz 45-50 minut (do suchego patyczka)
Razem z Nikolką wkroiłyśmy do ciasta gorzką czekoladę (3/4 tabliczki), ale następnym razem zdecydowanie użyjemy mleczną. Zamiast wkrawania do środka, można z czekolady zrobić polewę. ;)
Całej babce nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo jeszcze ciepła zniknęła do połowy ;)
Komentarze
Prześlij komentarz