Przejdź do głównej zawartości

Nasz wczorajszy obiad - racuchy z jablkami

Pierwszy raz robiłam je sama - do tej pory jadłam tylko te, które wychodziły spod rąk mojej mamy (a ostatnio L. uraczyła mnie swoimi :*).

Składniki jakich użyłam:
* 1 jajko
* 3 łyżki cukru
* 1 szklanka mleka (dolałam jeszcze troszkę podczas mieszania, bo ciasto nie chciało odchodzić od łyżki)
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* jabłko
* cynamon
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania - według uznania

Przygotowanie:
Do miski wbiłam jajko, dodałam cukier i ubiłam mikserem na puszystą masę. Dodawałam partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mleko. Wymieszałam "z grubsza" mikserem, resztę łyżką. Wkroiłam obrane jabłko, dodałam cynamonu "na oko" i wymieszałam. Smażyłam na rozgrzanym oleju.

Wyszły pyszne, puszyste, a chyba takie powinny być.
Całość zniknęła za jednym posiedzeniem. Zdjęcia są trochę niewyraźne, ale towarzystwo się niecierpliwiło :P



Komentarze

  1. Uwielbiam racuchy z jabłkami <3 Ostatnio mam cały czas na nie ochotę :) Ja to jabłka wtarkowuję na dużych oczkach, wtedy wyraźniej czuć jabłuszko. Najlepsze w nich jest to, że i na ciepło i na zimno są świetne. Często zabieram kilka w pudełku do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować patent z tarciem :)
      To prawda, że smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno - dobra opcja, kiedy nie wszystkie się zmieszczą do brzucha póki ciepłe ;)

      Usuń

Prześlij komentarz